O AVTORICI: Ela Peroci

Ela Peroci se je rodila 11. februarja leta 1922 v Rogaški slatini. Osnovne šole je obiskovala v Šmarju pri Jelšah, Rogatcu in Šentvidu pri Grobelnem. Nato je nadalejvala na gimnaziji in meščanski šoli v Celju in Kočevju. Študij je zaključila na Državnem učiteljišču v Ljubljani, leta 1942. Prav tako je diplomirala na Filozofski fakulteti, oddelek pedagogika

Kasneje se je zaposlila kot učiteljica ter novinarka. Prav tako je delo opravljala tudi na RTV Slovenija. Tam je opravljala službo urednice oddaje Radijska šola vse do svoje upokojitve leta 1978.

Umrla je 18. novembra leta 2001.

…………………………….

 

Še nekaj zanimivosti o avtorici:

– njena prva kratka objavljena pravljica je bila Moj dežnik je lahko balon,

– njena dela so prevedena v več svetovnih jezikov (češki, finski, francoski, italjanki, nemški, poljski itd.),

– njeno najbolj znano delo je bila Muca copatarica.

VSEBINA

Glavni junakinji v knjigi je bilo ime Jelka. Deklica si je postavila za hišo svoj šotor iz rumenega dežnika in se zraven igrala z novo rumeno žogo. Med tem, ko se je igrala so jo opazovali starši, babica, dedek in teta ter so jo svarili, da naj pazi na svojo novo žogo. Jelka je žogo metala visoko v zrak in nenadoma je padla v reko. Vsi domači so postali nanjo jezni, ona pa se je skrila pod dežnik in si začelela, da bi ta postal balon. In res … dežnik je kar naenkrat poletel visoko v višave. Jelka si je med letom ogledovala širno Ljubljano in njene hiše, dvorišča, mačko, ki se je grela na trehi, in različne škatle, ki so bili v resnici avtomobili in še mogo drugih stvari. Jelka si je ogledala celotno mesto in prav tako tudi Tivoli, v katerem je videla posebne rože. To pa niso bile navadne rože, ampak klobuki vseh mogočih barv in oblik. Jelka se je odločila, da bo zaprla svoj dežnik in se v Tivoliju ustavila. Opazila je svoje prijatelje in se z njimi igrala. Vsak je imel svoj klobuk in postali so to, kar so klobuki predstavljali. Eden izmed otrok je postal vseveden in Jelka ga je prosila, da naj poišče njeno žogo. Ko je izgubljeno žogo prejela nazaj, se je odločila, da je čas, da se vrne domov. S seboj je vzela še nekaj klobukov. Domačim jih je podarila in vsak je postal to, kar so si vedno želeli. Jelka pa klobuka ni imela, je pa zato imela dežnik, ki je lahko postal balon.

DEJAVNOST ZA UČENCE

Učenčeva naloga je, da napiše pismo deklici Jelki. Lahko si pomaga z naslednjimi vprašanji: 

1. kaj bo naslednjič potovala z dežnikom ter, ali se ji mogoče lahko pridruži na potovanju, 

2. katere lastnosti bi si želela, če bi imela svoj klobuk itd. 

Floral by Trudith is licensed under CC CC0 1.0

Dostopnost