O AVTORJU: Hans Christian Andersen

Avtor se je rodil 2. aprila 1805 v Odenese. 

Njegov oče je bil čevljar, ki pa je pri faantovih 11. letih umrl. Zanj je kasneje skrbela mati. Želela je, da njen sin postane krojač. On pa si tega ni želel. Sanjal je o tem, da bi postal pesnik in pisatelj. To mu je po dolgih letih truda tudi uspelo. 

Umrl je 4. avgusta 1875 v Kobenhavbavnu.

……………………………………

Še nekaj zanimivosti o avtorju:

– Danes je eden izmed najbolj poznanih pisateljev na svetu. 

– Med drugim je zapisal tudi pravljico Kraljična na zrnu graha. 

– Njegov življenjepis nosi naslov: Pravljica mojega življenja. 

VSEBINA

Mama raca je celo poletje valila in valila jaca. Končno so popokala, a največje jajce še vedno ne. Mama raca je na njem sedela še nekaj časa in nato je počilo še zadnje. Ta raček je bil drugačen od ostalih. Bil je grd in zelo velik. 

Ostale račke so ga grizljale, suvale in se norčevale iz njega. Kljub temu, da ni bil najlepši, pa je najbolje plaval in bil izredno dobrega srca. Mama raca ga je prav zato  imela vseeno zelo rada. Raček se je nekega dne odločil, da bo zbežal in tako je napoti srečal divje race in gosake. Tudi ti so ga zaničevali in zmerjali. Nato je odšel v širni svet in prvič zagledal čudovite labode. Ni jim zavidal lepote, ampak si je edino želel, da bi ga njegovi bratje in sestrice sprejeli medse.

Tako si minevali meseci in ponovno je srečal tri labode in jih prepoznal. Želel si je iti do njih in ko je sklonil glavo, je v jezeru zagledal svoj odsev. Ni bil več grd in neroden, ampak čudovit labod. 

DEJAVNOST ZA UČENCE

Naloga učencev je, da zapišejo pesem o grdem račku in jo ilustrirajo.

Floral by Trudith is licensed under CC CC0 1.0

Dostopnost