O AVTORJU: Kajetan Kovič

Kajetan Kovič se je rodil 21. oktobra 1931 v Mariboru. Otroška leta je preživel v Poljčanah, kjer je tudi končal prve tri razrede osnovne šole. Kasneje se je z družino preselil v Hrastje Mota blizu Gornje Radgone. Po končani osnovni šoli se je vpisal na gimnazijo v Mariboru. Nato se je vpisal na študij primerjalne književnosti na Filozofsko fakulteto (UN), ki jo je tudi uspešno zaključil.

Že kot štipendist je sodeloval na literarnih večerih in sodeloval pri literarni reviji Beseda. Kasneje pa je delal kot novinar pri Ljubljanskem dnevniku in Ljudski pravici. Po odsluženem vojaškem roku pa je postal urednik za leposlovje pri Državni založbi Slovenije.

Umrl je v 84. letu 7. 11. 2014.

………………………………………

Še nekaj zanimivosti o avtorju:

– čas, ki ga je preživel v Hrastju Mota, ga je močno zaznamoval in se je zato močno odražal v njegovih delih,

– bil je dobitnik številnih domačih in tujih literarnih nagrad ter

– trikrat je prejel Levstikovo nagrado. 

VSEBINA

Pikiju je ime Piki, čeprav ni pikast. Tako mu je pač ime. Ne stanuje v gozdu, ne v živalskem vrtu, ne v cirkusu, ne v trgovini. Stanuje v bloku, v četrtem nadstropju, na polici za igrače. Skupaj z drugimi medvedi hodi v šolo. Ima učitelja, ki ni medved, ampak deček. V šolo hodi s kočijo in tam srečuje še številne druge medvedke. Šola mu gre zelo dobro, saj dobiva same petice. Govori dva jezika, in sicer medvedjega in francosko. Velikokrat igra šah, gre k zobozdravniku, piše pisma, gre na morje in uganja številne norčije. 

DEJAVNOST ZA UČENCE

Naloga učencev je, da si iz slikanice izberejo eno sliko in ob njej sestavijo kratko zgodbo. 

Floral by Trudith is licensed under CC CC0 1.0

Dostopnost