O AVTORJU: Tone Pavček

Tone Pavček se je rodil 29. 9. 1928 v Šentjuriju pri Mirni Peči. Svoje otroštvo je preživel v imenovanem kraju, kjer je zaključil tudi 1. razred. Nato pa so ga prešolali v internat v Ljubljano. Tam je šolanje nadaljeval in uspešno zaključil klasično gimnazijo in pravno fakulteto.

Kljub pridobljeni izobrazbi te službe ni nikoli opravljal. Deloval pa je na mnogih drugih področjih. Bil je namreč novinar, urednik, ravnatelj Mladinskega gledališča v Ljubljani, odgovorni urednik Cankarjeve založbe, predsednik Društva slovenskih pisateljev ter predvsem pesnik in pisatelj.

Umrl je v 84. letu 21. 10. 2011.

………………………………………

Še nekaj zanimivosti o avtorju:

– leta 1989 je v Ljubljani slovestno prebral Majniško deklaracijo.

– prejel je naziv vinski vitez, saj je vzgajal vinograd trte refošk.

– v času svojega življenja je prejel veliko nagrad, med drugim tudi Nagrado Prešernovega sklada in zlati red za zasluge Republike Slovenije.

VSEBINA

Juri je deček, ki se na vsem svetu ni hotel umivati. Nekega dne se je odločil, da se bo odpravil v Afriko, saj se ljudem tam ni potrebno umivati. 

Na poti v Afriko sta mu pomagala kokoš in galeb. To pa nista bila edina živalska prijatelja, ki ju sreča. V Afriki namreč sreča še risa, opico, slona, zebro, nosoroga in krokodila. Ker se jih je ustrašil, je svojo glavo zakopal v pesek in pri tem potočil solze. 

V tistem trenutku je k njemu pristopil noj in se ponudil, da mu bo razkazal celo Afriko. Juri privoli. Skupaj sta si tako ogledala celo Afriko – v samo sedmih dneh. Deček je spoznal, da so živali prijazne in da se mu jih ni treba bati. Ampak najbolj pa mu je bilo všeč, da se mu ni potrebno umivati! 

V torek je Juri s slonom prispel do reke Nil, kjer se je hladil umazan krokodil. Juri se mu je posmehoval, kar pa je krokodila ujezilo. Ta je zato stopil proti njemu. Slon pa se je ustrašil in Juri je nesrečno padel na tla ter pri tem zlomil slonov okel. 

Temu so se vse živali posmehovale! 

Juri se je zato odločil odditi peš domov. Na poti je srečal zamorce. Njihov poglavar je izdal ukaz, da morajo Jurija takoj umiti, da vidijo ali je bel ali črn ali rjav. 

Zaradi ogromno umazanije so ga umivali celo leto – dokler ga zopet ni rešil noj. 

Ampak … v tem letu se je Juri Muri spremenil. Navadil se je vode. In umivanje mu ni predstavljalo več težav. 

DEJAVNOST ZA UČENCE

Pri tem delu priporočava igro dan/noč. Učencem postavite trditve, ki se nanašajo na prebrano delo. Če je trditev pravilna, se učenci vstanejo, če je napačna, se usedejo. 

Primer: Juri Muri je pri padcu s slona zlomil stol. Trditev je napačna – učenci se usedejo. 

Floral by Trudith is licensed under CC CC0 1.0

Dostopnost