O AVTORJU: Frane Milčinski

Frane Milčinski je slovenski mladinski pisatelj, igralec, režiser in humorist. Rodil se je 14. decembra 1914 v Ljubljani. Rodil  z glse je kot tretji otrok in že zelo zgodaj prišel v stik z gledališčem. V Ljubljani je študiral pravo in slavistiko, a žal neuspešno. Kasneje se je zaposlil na radiu ter prav tako postal uredik Pavlihe. Leta 1975 je prejel Prešernovo nagrado za življensko delo.

Umrl je 27. februarja leta 1988 v Ljubljani.

………………………….

Še nekaj zanimivosti o avtorju: 

-pravili so mu tudi Ježek in v njegov spomin vsako leto RTV Slovenija podeljuje Ježkove nagrade,

– napisal je Zvezdico Zaspanko, scenarij za mladisnki film Kekec, pesmi za film Ne čakaj na maj,

– Zvezdica Zaspanka je prva slovenska radijska igra za otroke, ki še vedno ostaja ena najuspešnejših pravljic pri nas.

VSEBINA

Vsako noč zvezdice svetijo na nebu in skrbijo, da življenje na Zemlji teče mirno. Nekega dne je kurir komet Repatec zvezdam povedal, da na Zemlji vlada prava zmeda. Za to zmedo pa je bila kriva Zvezdica Zaspanka, ki je bila najmlajša zvezdica in je vedno zamujala na delo. Za kazen jo je Repatec poslal na Zemljo ter ji prepovedal vstop nazaj na nebo, dokler ni dokazala, da je vredna svoje službe. Na Zemlji so zvezdico pestile različne tegobe. Na začetku je imela priliko pogledati skozi zvezdogled na nebo svojega botra Meseca. A kmalu zatem, je spoznala razbojnika Čeferina, ki ji je želel postriči zlate lase. A razbojniku je zvezdica pomagala, ga naučila napisati besedo ljuba in tako spremenila njegovo kamnito srce v pravo. Za nagrado je tako Repatec Zvezdico Zaspansko vrnil nazaj na nebo in vse je bilo na Zmelji spet prav.

DEJAVNOST ZA UČENCE

Naloga učenca je, da si zamislij, da je Zvezdica Zaspanka in zapiše, še en dan na Zemlji ter pripetljaj, ki se ji je tisti dan zgodil. 

Floral by Trudith is licensed under CC CC0 1.0

Dostopnost