O AVTORJU: Kajetan Kovič

Kajetan Kovič se je rodil 21. oktobra 1931 v Mariboru. Otroška leta je preživel v Poljčanah, kjer je tudi končal prve tri razrede osnovne šole. Kasneje se je z družino preselil v Hrastje Mota blizu Gornje Radgone. Po končani osnovni šoli se je vpisal na gimnazijo v Mariboru. Nato se je vpisal na študij primerjalne književnosti na Filozofsko fakulteto (UN), ki jo je tudi uspešno zaključil.

Že kot štipendist je sodeloval na literarnih večerih in sodeloval pri literarni reviji Beseda. Kasneje pa je delal kot novinar pri Ljubljanskem dnevniku in Ljudski pravici. Po odsluženem vojaškem roku pa je postal urednik za leposlovje pri Državni založbi Slovenije.

Umrl je v 84. letu 7. 11. 2014.

………………………………………

Še nekaj zanimivosti o avtorju:

– čas, ki ga je preživel v Hrastju Mota, ga je močno zaznamoval in se je zato močno odražal v njegovih delih,

– bil je dobitnik številnih domačih in tujih literarnih nagrad ter

– trikrat je prejel Levstikovo nagrado. 

VSEBINA

Maček Muri je mačkon, ki prihaja iz Mačjega mesta. Vsako jutro se odpravi v krčmo Pri veseli kravi na lonček mleka in mačji kruh. Tam prebere časopis in se nato odpravi na sprehod v mesto. 

Nekega dne je na kosilo v gostilno Pri črnem mačku povabil lepotico Muco Maco, ki se je z veseljem odzvala vabilu svojega izbranega. Ker je bilo do kosila še dovolj časa, se je odpravil na sprehod po mestu. Ko je končno odbila ura kosila pa se je odpravil s svojo izbranko v gostilno, kjer sta se pogovarjala, se smejala in uživala v odličnem okusu hrane. 

Po kosilu je odšla Maca na obisk k prijateljici Mici na klepet, Muri s prijateljem Mavom na nogometno tekmo. Ker je njuna ekipa zmagala, sta zmago praznovala z velikim kozarcem mleka. 

Ob koncu dneva je Maček Muri le še vse pomembne dogodke zapisal v Mačjo knjigo. 

DEJAVNOST ZA UČENCE

Učence razdelimo v skupine po 6. Vsak učenec naj ima svojo vlogo (Maček Muri, Muca Maca, Mica, Mavo, 2 meščana). Zaigrajo naj poljuben odlomek iz pravljice.

Floral by Trudith is licensed under CC CC0 1.0

Dostopnost