O AVTORJU: Svetlana Makarovič

Svetlana Makarovič se je rodila 1. januarja 1939 v Mariboru v domu njene matere. Imela je tudi dva brata. V ljubljani je končala srednjo vzgojiteljsko šolo in leta 1968 diplomirala na AGRFT.

Delala je kot gledališka igralka v Mestnem gledališču, nato pa v Drami. Kasneje se je odločila tudi za študij psihologije, pedagogike, etnologije in tujih jezikov ter igrala klavir v kavarnah. Bila je tudi vzgojiteljica otrok s posebnimi potrebami.

……………………………….

Še nekaj zanimivosti o avtorici:

– svoje življenje preživlja predvsem v družbi svojih mačk,

– številna dela za otroke: Pekarna Mišmaš, Sapramiška, Kosovirja na leteči žlici …

– delo Sovica Oka so prav tako uprizorili premierno leta 1972 v Lutkovnem gledališču Ljubljana.

VSEBINA

Sapramiška je bila miška, ki se nikoli ni menila za mnenja drugih. Njeni prijatelji so opazili, da ima že zelo razmajano hišico, ki ne bo zdržala cele zime. Regica jo je prigovarjala, da naj si jo popravi, vendar je Sapramiška ni poslušala in se požvižgala na njene besede. A ni bilo dolgo, ko se ji je hišica podrla. Miška se je iz trme ulegla na sneg in si samo želela umreti. 

Žabica Refica je zaupala miški, da je vsako posameznik svoje sreče kovač, zato se je le-ta odločila, da bo odšla h kovaču. skoval ji je srčece in s tem njeno srečo. Na poti domov miška srce skrbno čuva, saj meni, da je to njena sreča. Začela se je približevati svojemu domu, kjer je zagledala svoje prijatelje, ki so ji gradili hišico. Ugotovila je, da so prav oni njena sreča. 

DEJAVNOST ZA OTROKE

Učenčeva naloga je, da zapiše nekaj povedi, kako bi Sapramiški pomagal popraviti njeno hišico skupaj z ostalimi živalmi.

Floral by Trudith is licensed under CC CC0 1.0

Dostopnost