O AVTORICI: Jure Kvak Kvak

Saša Vegri je slovenska pesnica, ki se je rodila 12. decembra leta 1934 v Beogradu. Tam je preživela prva leta življenja, a se je kmalu z družino preselila na Svetega Štefana. Nižjo gimnazijo je obiskovala v Celju med elti 1945 in 1948, nato pa še šolo za umetno obrt. Študirala je umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti. 

Kmalu zatem se je zaposlila kot knjižničarka v Pionirski knjižnici v Ljubljani, kjer je ostala do upokojitve. Bila je svobodna književnica in pisala dela predvsem za otroke. 

Umrla je 29. avgusta leta 2010. 

……………………….

Še nekaj zanimivosti o avtorici:

1. njeno pravo ime je bilo Albina Vodopivec, 

2. objavljala je tudi v reviji Ciciban,

3. napisala je tudi pesniško zbirko za odrasle Mesečni konj.

VSEBINA

Glavni junak Jure je bil vedno zelo žejen in vsako žlico juhe je pridno zalil z vodo preden jo je pojedel. Ko je pojedel vso juho je prosil teto Otilijo, da naj mu da še malo vode. Ta mu je odgovorila, da bo postal še žaba, če bo  spil tako veliko vode. Še preden je spregovorila do konca, je deček že postal žaba. Otilija se je hitro domislila rešitve in dejala, da mu bo pripravila karkoli si bo želel, saj ga bo to spremenilo nazaj v dečka. Jure si je zaželel jagod s smetano. Otilija mu jih je pripravila in jure je spet postal deček.

DEJAVNOST ZA UČENCE

Naloga učencev je, da spreminijo naslov iz Jure Kvak Kvak v Jure Hou Hou in zapišejo kratko zgodbo z vsaj sedmimi povedmi.

Floral by Trudith is licensed under CC CC0 1.0

Dostopnost