O AVTORICI: Svetlana Makarovič

Svetlana Makarovič se je rodila 1. januarja 1939 v Mariboru v domu njene matere. Imela je tudi dva brata. V ljubljani je končala srednjo vzgojiteljsko šolo in leta 1968 diplomirala na AGRFT.

Delala je kot gledališka igralka v Mestnem gledališču, nato pa v Drami. Kasneje se je odločila tudi za študij psihologije, pedagogike, etnologije in tujih jezikov ter igrala klavir v kavarnah. Bila je tudi vzgojiteljica otrok s posebnimi potrebami.

……………………………….

Še nekaj zanimivosti o avtorici:

– svoje življenje preživlja predvsem v družbi svojih mačk,

– številna dela za otroke: Pekarna Mišmaš, Sapramiška, Kosovirja na leteči žlici …

– delo Sovica Oka so prav tako uprizorili premierno leta 1972 v Lutkovnem gledališču Ljubljana.

VSEBINA

Nekoč je živela mati koza, ki je imela sedem kozličkov. Nekega dne je morala oditi v gozd, da bi nakupila hrano. Preden je odšla od doma je zbrala vse svoje kozličke in jih opozorila, da se morajo med tem časom, ko je ne bo doma, paziti volka. 

Ko je mama odšla od doma je minilo nekja časa in nekdo je potrkal na vrata. Na vratih je bil volk, ki se je izdajal za mamo kozo. Kozlički so volka prepoznali, zato mu niso odprli vrat. 

Volk pa je bil pretkan in odšel kupit kredo, ki jo je pojedel, da mu je zmehčal glas. Volk je ponovno potrkal na vrata in rekel kozličkom, da ima za vsakega izmed njih darilo. Kozlički so na vratih opazili črno šapo, zato so vedeli, da to ni njihova mama. 

Nato se je volk odločil, da odide do mlinarja. Ta mu je namazal šapo z moko, tako da je bila čisto bela kot šapa koze. Volk je kozličke pretental in vse požrl. Samo najmlajši, ki se je skril v omaro, je preživel. 

Kmalu se je mama koza vrnila domov in ugotovila, da ni nobenega od njenih kozličkov. V omari je našla le najmlajšega. 

Zunaj pa je opazila volka, ki je spal pod drevesom. Hitro je vzela škarje ter mu razparala njegov trebuh. Iz njega so poskakali vsi kozlički, volku pa so trebuh napolnili s kamenjem. 

Nekaj časa kasneje se je volk zbudil in je bil neizmerno žejen. Naslonil se je na bližnji vodnjak. Kamenje v njegovem želodcu ga je potegnilo vanj. Volk je umrl, kozlički pa so veseli plesali in rajali ob vodnjaku.

DEJAVNOST ZA UČENCE

Zapišejo spremenjen konec zgodbe, ki prav tako ne sme biti podoben koncu zgodbe bratov Grimm. 

Floral by Trudith is licensed under CC CC0 1.0

Dostopnost